Etusivu

 KIURUVEDEN KIRKONKYLÄ

Kuvia, tietoa ja tarinoita

Ilmakuva 4[1]

Kiuruveden kylä mainitaan jo vuodesta 1627 yhtenä Iisalmen kirkkopitäjän Pohjois-Savon kylistä.   1767 Kiuruveden kylään rakennetaan ensimmmäinen kirkko ja nykyisen Kiuruveden alueen kylistä muodostetaan kappeliseurakunta.  Kappeliseurakuntaan kuuluvissa kylissä on yhteensä 1200 asukasta.  Kiuruveden kylän valinta kirkon paikaksi johtunee sen keskeisestä paikasta kylien joukossa ja sijainnista jo olemassa olevien kulkureittien varrella.  Tähän aikaan toimitetaan myös isojako Pohjois-Savon kylissä.  Kiuruveden kylä merkitään maarekisteriin.  Siitä tulee asemakylän sijaan rekisterikylä.  Sille määritetään rajat ja kylään kuuluvat talot sekä taloihin kuuluvat tilat. Kiuruveden kappeliseurakunnan väkimäärä kasvaa ja vuonna 1863 se on 4600 ja  Kiuruvedestä tulee kirkkoherrakunta.  Myös Kiuruveden kylään kirkon läheisyyteen rakennetaan taloja ja  on syntymässä kirkonkylä.  1873 kirkkoherrakunnan kylistä muodostetaan myös hallintopitäjä.  Se saa nimen Kiuruveden kunta.  Kunnan väkimäärä on alkanut kasvaa nopeasti.  Nyt väestömäärä on jo 5700 henkilöä.  1898 tuli asetus taajaväkisestä yhdyskunnasta. Sellaiseksi määriteltiin asutuskeskus, jossa on vähintään 200 asukasta ja rakennusryhmät eivät ole toisistaan 200 metriä kauempana.  Kiuruveden kirkonkylä ei vielä täyttänyt tuota ehtoa.  Vuonna 1929 kuitenkin ehto oli ilmeisesti jo ylitettykin, sillä Kiuruveden kunta määrättiin toteuttamaan taajaväkisestä yhdyskunnasta annettuja mm. katujen hoitoa koskevia määräyksiä.  

Molemmat ilmakuvat ovat vuodelta 1961 (Kaupungin arkisto).

 

Jokainen ihminen on laulun arvoinen

Seitsemänkymmenluvun lopulla yksi ajan lauluista oli Veikko Lavin ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”. Me sotien jälkeen syntyneet voimme nyt ymmärtää tuon laulun sanoman ehkä samalla tavalla kuin vanhempamme ymmärsivät silloin sen.  Me osaamme nyt ehkä ymmärtää ja arvostaa myös vanhempiamme ja heidän ikäpolveansa ja aikaisempia ikäpolvia, heidän elämäänsä ja yhteistä ponnisteluaan.

Voidaan varmaankin puhua kansallisesta laulun tekemisestä. Historioitsijat ja toimittajat ovat kirjoittaneet pitäjä- ja kylähistoriikkeja kuten Leo Huovinen ”Kiuruvesi 1870 – 1980” tai Heikki Pennanen ”Niemiskylän kylähistoriikki”. Eri puolilla syntyy myös yksityisten, tavallisten ihmisten muisteluista sukukirjoja, kyläkirjoja ja kylälukemistoja. Näissä kokoomateoksissa aidolla tavalla jokainen muistelija ja jokainen muistelus on arvokas ja ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”.

Sukupolvillemme”laululla” on myös terapeuttinen merkitys. Meillä on ympäristön historiaa ”muistissamme” syntymästä saakka. Mitä me olemme Kiuruvedellä kokeneet, se voi siirtyä myös uusille sukupolville, mutta olla ristiriitaista ja hämärää.  Yhteinen muisteleminen voi auttaa ihmistä kirkastamaan muistikuvia ja rakentamaan identiteettiään.  Suuret ikäluokat lähtivät pääsääntöisesti opiskelun ja työn vuoksi pois Kiuruvedeltä. Tuntuu siltä, että erityisesti heille muistelu on tärkeää.

Hyvä kiuruvetinen, Kiuruvedellä tai missä oletkin!  Tule muistelemaan Kiuruveden kirkonkylää, tekemään siitä lukemistoa, jossa elävät yksityiset ihmiset, perheet ja naapurustot.  He rakentavat koteja ja liikerakennuksia, käyvät työssä ja viettävät vapaa-aikaansa. Tule arvostamaan aiemmin eläneitä ja etsimään ymmärrystä eri ikäluokkien kokemuksiin ja ratkaisuihin. Voit kertoa omasta perheestäsi, naapureista, ystävistä, taloista, kaupoista, julkisista rakennuksista, yhdistyksistä, tapahtumista, kaikesta mikä jollakin tavalla kosketti ja jäi kirkonkylään liittyväksi muistikuvaksesi.

Muistelu on yksinkertaista ”Vieraskirja”-valinnan kautta kommentoimalla joko sivulla olevaa tekstiä tai kuvaa.  Kommentti voi olla pitempikin tarina tai kuva. Lisää kommenttiisi päivämäärä, nimesi, ja sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi.

Vuoden 2013 alusta on kokoontunut kansalaisopistossa Kiuruveden kirkonkylän muistelupiiri.  Piiriä veti filosofian tohtori, historioitsija Heli Kananen. Piirissä on ollut noin kymmenen osallistujaa, jotka ovat jo koonneet muisteluita. Piiri jatkui syksyllä. 2014  Kommentteja ja kuvia voi lähettää myös kesän aikana. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä johonkin yhteystiedoissa mainittuun. Tarvittaessa voimme tulla tallentamaan valokuviasi ja haastattelemaan Sinua.