Väliahon kotimuseo
Museo valmistui pitkällisen työn jälkeen kesällä v. 2001. Idea museosta syntyi jo kuusi vuotta aiemmin, kun talon kunnostuksen yhteydessä löytyi jo kadonneeksi luultuja vanhoja esineitä. Museossa jälkipolvet voivat nähdä ja kokea, kuinka heidän esivanhempansa ovat eläneet ja hankkineet elantaonsa maasta.
Martta ja Heimo Kaurala

Heimo Kaurala Väliahon pihapiirissä
Esineluettelo
Pyykinpesu

Sinkkinen pesusoikko, pesupunkka, sinkkiämpäreitä joiden vieressä kotitekoista saippuaa sekä mäntysuopa ja juuriharja. Ämpäreiden takana peltisiä pyykkilautoja. Hyllyllä on myös pyykkipyykkivasu. Päreistä valmistettua vasua käytettiin kotitaloudessa paljon; oli perunavasuja ja marjavasuja, villavasuja ja leikkelysvasuja. Päreistä valmistettiin myös selässä kannettavia kontteja. Selkäkontilla kannettiin riiheltä olkisilppuja ja ruumenia. Kun näiden joukkoon pantiin kuumaa vettä sekä jauhoja. syntyi ”apetta” hevosille, kanoille ja lehmille. Hyllyjen alla on kaksi pyykinpesussa välttämätöntä muuripataa.
Leivonta

Jauhinkivet. Jauhinkivet ovat Heimo Kauralan syntymäkodista. Ne on todennäköisesti hakannut kivestä Partanen. Hän oli Robert Kaurala nuoremman ukki.

Ismopi leipäsaavi on palvellut Väliahossa 1860-luvulta lähtien. Pienempi, ruskea sa vuotta nuorempi, on sata vuotta nuorempi,1960-luvulta. Oikeassa laidassa leivinpöytä 1960-luvulta.

Peltinen jauhoastia, joka on valmistettu entisajan maitotonkasta leikkaamalla siitä kaula ja hartiat pois. Seuraavat esineet oikealle ovat Jauhoseula ja Kappa. Kappa vetää 5 litraa. Sillä mitattiin jyviä, jos niitä myytiin. Myllyyn lähdettäessä se toimi jyvien ammennusastiana viholaissäkkiin. Siholaissäkit oivat yleisesti käytössä. Vasta sota-ajan jälkdeen tulivat paperisäkit.

Hyllyn alla leipähäkki. Se on tullut Väliahoon naapurista, Oksapellolta.

Rukin omisti Kaisa Mykkänen os. Heinonen (Martta Kauralan mummo). Rukin on kunnostanut Heimo Kaurala.

Kaulinpuut. Pyöreän osan on valmistanut Heimo Kaurala 2001. Lautaosia on kaksi. Pienempi on Väliahon, suurempi on saatu Väisälästä. Kaulinpuut ovat mankelin edelläkävijöitä.
Vaatetus

Kangaspuut. Runko-osat ovat vanhat, ehkä Mykkälän talon alkuperää. Kadonneet ja lahonneet osat on Heimo Kaurala täydentänyt. Seinällä kangaspuitten takana on ”Maamiehen ryijy”. Se on valmistettu Väliahossa käsityökurssilla keväällä 1946. Langat on purettu vanhoista vaatteista ja värjätty kotona. Näin tehtiin sota-aikana. Siihen oli pakko. Kangaspuitten takana myös Luomapuut sekä karuselli. Luomapuut on valmistanut Heimo Kaurala v. 2001. Väliahon luomapuut ovat hävineet. Luomapuilla luotiin kankaan loimilangast, jotka sitten käärittiin lankatukille kangaspuille. Lankaa puolattaessa lankavyyhti pantiin ”karuselliin”.

Vilho Mykkäsen tuohitöitä muistuttamassa vanhoina aikoina käytetyistä tuohivirsuista ja -päähineistä.

Liina- ja pellavaloukku. Tällä loukutettiin liina- ja pellavalyhteet liotuksen ja kuivatuksen jälkeen, kunnes runkoaines mureni ja karisi pois. Lihtaa (vaalea puuesine ) tarvittiin loukun jälkeen loppukäsittelyyn, jossa kuidut puhdistuivat ja heikompi kuituaines erottui tappurana pois. Loukku ja lihta on saatu Nousiaisista.
Sahat ja valaisimet

Jännesaha, puusepän kuviosaha, puusepän saha, timpurin saha, kaatosaha, oksasaha

Valaisimia. Kynttilänjalka, paloöljyastia (saatu Väisälästä), kaasulyhty, ulkolyhtyjä, pöytälamppuja ja ”laklamppu” eli kattolamppu.
Maitotalous

Maitotonkat, kuusi kappaletta. Kymmenen liran tonkka on Väliahon ensimmäinen kerman kuljetusastia meijeriin 1950-luvun alussa ja puusta valmistetut vasikan juottoämpäri sekä saavi.

Lypsyjakkara sekä separaattori, kerman ja kurrin erottaja. Edessä lypsykoneen käyttämiseen sähköttömissä talouksissa tarvittu polttomoottori ”Senior”.

Lehmien kytkin- ja liekariimeja ja niiden alapuolella kaksi pystykirnua.
Kotitalous