Kuvagalleria

Väliahon kotimuseo

Museo valmistui pitkällisen työn jälkeen kesällä v. 2001.  Idea museosta syntyi jo kuusi vuotta aiemmin, kun talon kunnostuksen yhteydessä löytyi jo kadonneeksi luultuja vanhoja esineitä.  Museossa jälkipolvet voivat nähdä ja kokea, kuinka heidän esivanhempansa ovat eläneet ja hankkineet elantaonsa maasta.

Martta ja Heimo Kaurala

 

IMG_4382

Heimo Kaurala Väliahon pihapiirissä

 

Esineluettelo

Pyykinpesu

IMG_4310

Sinkkinen pesusoikko, pesupunkka, sinkkiämpäreitä joiden vieressä kotitekoista saippuaa sekä mäntysuopa ja juuriharja. Ämpäreiden takana peltisiä pyykkilautoja. Hyllyllä on myös pyykkipyykkivasu. Päreistä valmistettua vasua käytettiin kotitaloudessa paljon; oli perunavasuja ja marjavasuja, villavasuja ja leikkelysvasuja. Päreistä valmistettiin myös selässä kannettavia kontteja. Selkäkontilla kannettiin riiheltä olkisilppuja ja ruumenia. Kun näiden joukkoon pantiin kuumaa vettä sekä jauhoja. syntyi ”apetta” hevosille, kanoille ja lehmille.  Hyllyjen alla on kaksi pyykinpesussa välttämätöntä muuripataa.

Leivonta

IMG_4312

Jauhinkivet. Jauhinkivet ovat Heimo Kauralan syntymäkodista. Ne on todennäköisesti hakannut kivestä Partanen. Hän oli Robert Kaurala nuoremman ukki.

IMG_4313

Ismopi leipäsaavi on palvellut Väliahossa 1860-luvulta lähtien. Pienempi, ruskea sa vuotta nuorempi, on sata vuotta nuorempi,1960-luvulta. Oikeassa laidassa leivinpöytä 1960-luvulta.

 

 

 

 

IMG_4316

Peltinen jauhoastia, joka on valmistettu entisajan maitotonkasta leikkaamalla siitä kaula ja hartiat pois. Seuraavat esineet oikealle ovat Jauhoseula ja Kappa. Kappa vetää 5 litraa. Sillä mitattiin jyviä, jos niitä myytiin. Myllyyn lähdettäessä se toimi jyvien ammennusastiana viholaissäkkiin. Siholaissäkit oivat yleisesti käytössä. Vasta sota-ajan jälkdeen tulivat paperisäkit.

IMG_4319

Hyllyn alla leipähäkki. Se on tullut Väliahoon naapurista, Oksapellolta.

 

 

 

IMG_4320

Rukin omisti Kaisa Mykkänen os. Heinonen (Martta Kauralan mummo). Rukin on kunnostanut Heimo Kaurala.

IMG_4323

Kaulinpuut. Pyöreän osan on valmistanut Heimo Kaurala 2001. Lautaosia on kaksi. Pienempi on Väliahon, suurempi on saatu Väisälästä. Kaulinpuut ovat mankelin edelläkävijöitä.

 

 

 

 

 

 

Vaatetus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4324

Kangaspuut. Runko-osat ovat vanhat, ehkä Mykkälän talon alkuperää. Kadonneet ja lahonneet osat on Heimo Kaurala täydentänyt. Seinällä kangaspuitten takana on ”Maamiehen ryijy”. Se on valmistettu Väliahossa käsityökurssilla keväällä 1946. Langat on purettu vanhoista vaatteista ja värjätty kotona. Näin tehtiin sota-aikana. Siihen oli pakko. Kangaspuitten takana myös Luomapuut sekä karuselli. Luomapuut on valmistanut Heimo Kaurala v. 2001. Väliahon luomapuut ovat hävineet. Luomapuilla luotiin kankaan loimilangast, jotka sitten käärittiin lankatukille kangaspuille. Lankaa puolattaessa lankavyyhti pantiin ”karuselliin”.

IMG_4329

Vilho Mykkäsen tuohitöitä muistuttamassa vanhoina aikoina käytetyistä tuohivirsuista ja -päähineistä.

IMG_4325

Liina- ja pellavaloukku. Tällä loukutettiin liina- ja pellavalyhteet liotuksen ja kuivatuksen jälkeen, kunnes runkoaines mureni ja karisi pois. Lihtaa (vaalea puuesine ) tarvittiin loukun jälkeen loppukäsittelyyn, jossa kuidut puhdistuivat ja heikompi kuituaines erottui tappurana pois. Loukku ja lihta on saatu Nousiaisista.

 

 

Sahat ja valaisimet

IMG_4330

Jännesaha, puusepän kuviosaha, puusepän saha, timpurin saha, kaatosaha, oksasaha

IMG_4333

Valaisimia. Kynttilänjalka, paloöljyastia (saatu Väisälästä), kaasulyhty, ulkolyhtyjä, pöytälamppuja ja ”laklamppu” eli kattolamppu.

Maitotalous

IMG_4334

Maitotonkat, kuusi kappaletta. Kymmenen liran tonkka on Väliahon ensimmäinen kerman kuljetusastia meijeriin 1950-luvun alussa ja puusta valmistetut vasikan juottoämpäri sekä saavi.

 

IMG_4345

Lypsyjakkara sekä separaattori, kerman ja kurrin erottaja. Edessä lypsykoneen käyttämiseen sähköttömissä talouksissa tarvittu polttomoottori ”Senior”.

IMG_4339

Lehmien kytkin- ja liekariimeja ja niiden alapuolella kaksi pystykirnua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotitalous

IMG_4338

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4341IMG_4342
IMG_4344

IMG_4346IMG_4348

IMG_4347

 

 

 

 

 

IMG_4349

IMG_4350

 

 

 

 

 

IMG_4351

IMG_4352

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4354

 

IMG_4356

 

 

 

 

 

IMG_4357

IMG_4358

IMG_4359

 

 

 

 

 

IMG_4360

IMG_4361

 

IMG_4363

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4369